Het is een vraag die wij regelmatig gesteld krijgen. “Wat is het beste ERP-systeem?” Begrijpelijk, want een onderneming of organisatie die voor de keuze staat een ERP-systeem aan te schaffen, wil het beste systeem. Of minstens met de beste prijs-kwaliteitverhouding. En het klinkt inderdaad als een relevante vraag, die toch lastig is om te beantwoorden.

Verschillende belangen

De vraag is vooral zo moeilijk te beantwoorden, omdat een ERP-systeem heel veel bedrijfsprocessen bundelt. En het belang van die verschillende onderdelen kan per bedrijf of organisatie verschillen. Alles rondom de financiën, HRM, supply chain, productie, kwaliteitsbewaking en -verbetering en allerlei andere administratieve en logistieke bedrijfsprocessen worden in een ERP-systeem beheerd, aangestuurd of ondersteund. En dat is goed, want zo ontstaat een optimale samenwerking tussen al deze onderdelen. Maar welke functionaliteiten passen bij je bedrijf? Heb je al die functionaliteiten nodig?

Standaard en niet-standaard

Natuurlijk zal de ene administratie er niet heel veel anders uitzien dan de andere. Met andere woorden: veel onderdelen in een ERP-systeem zijn redelijk gestandaardiseerd. Niks mis mee. Er zijn wel verschillen tussen leveranciers van ERP-systemen. Het is belangrijk om te weten hoe je als leverancier van software (het ERP-systeem) kunt inspelen op de wensen en behoeften van de klant. Daarvoor is het nodig om een goede analyse te maken en te bekijken hoe je van de standaard oplossing in het ERP-systeem en meer branchegerichte oplossing kunt maken.

Dynamics

Binnen de scope van Dynamics is veel mogelijk om het ERP-systeem specifiek te maken én tegelijkertijd gestandaardiseerd te houden. Microsoft bouwt als het ware een framework, een basis met veel standaarden en daar bovenop kun je allerlei branchespecifieke oplossingen kwijt. Zorg, mode, technische groothandel, bouw: allemaal branches met specifieke oplossingen in het ERP-systeem. Hun gemeenschappelijke zaken passen prima in het framework, de branchespecifieke oplossingen passen daar prima in. Het is allemaal Dynamics, maar toch iedere keer totaal anders. Het grote voordeel is dat het framework de grote basis blijft.

Er is dus niet zoiets als ‘het beste ERP-systeem’, om de simpele reden dat dat systeem voor iedere branche en iedere gebruiker er weer anders uitziet. Er is dus wel zoiets als ‘de beste oplossing’ en bij het invullen daarvan zijn wij uiteraard graag behulpzaam.