We geven het meteen toe: de kosten die komen kijken bij de aanschaf en implementatie van een ERP-systeem zijn zeker niet gering. Het gaat hier dan ook om het hart van de bedrijfsvoering, met een totaal overzicht van zo ongeveer alles wat in uw bedrijf of organisatie rondgaat aan materieel, mensen en geld. Het gaat hier om geavanceerde software die de nodige tijd vraagt om goed te implementeren en compleet in te stellen op het bedrijf in kwestie. Logisch dat de kosten dan kunnen oplopen.

Goedkoop = duurkoop

Er zijn dan ook bedrijven die ervoor kiezen om geen ERP-systeem aan te schaffen, maar een goedkoper financieel/administratief pakket. Zeker drukt dat de initiële kosten. Maar is het ook niet zo dat goedkoop uiteindelijk duurkoop is? Is deze zuinigheid wel gepast? Want de vraag is niet: wat kost het? Maar: wat levert het op? Gaat het puur om de uitgave aan software en implementatie? Of is het de bedoeling dat het ERP-systeem u vooruit helpt, inzicht geeft in allerhande bedrijfsprocessen en op allerlei manieren iets oplevert?

Vragen!

Wees eens eerlijk en stel uzelf de volgende vragen:

  • Hoe vaak moet ik op dit moment nee verkopen omdat ik geen of te weinig inzicht hebt in mijn voorraad- en verkoopstatistieken?
  • Wat zijn de kosten van verkeerde of niet tijdige leveringen?
  • Hoeveel extra tijd kost het om mijn in- en verkopen op elkaar af te stemmen?
  • Wat is de financiële status van mijn huurvloot? Heb ik inzicht in de kosten en opbrengsten van de huurobjecten?
  • Hoeveel gegevens moeten er vanuit Excel overgenomen worden in de financiële administratie?
  • Hoeveel FTE heb ik aan het werk zonder dat het iets oplevert?
  • Kan ik deze FTE eigenlijk niet veel zinvoller inzetten om mijn business te versterken?

Conclusie

Aan de antwoorden op bovenstaande vragen voelt u zelf wel aan waar de pijnpunten liggen. Onze conclusie: door ERP slim toe te passen in je bedrijf moet je inderdaad investeren. Maar als je daardoor capaciteit overhoudt die je zinvol kan inzetten om je bedrijf te laten groeien is het een investering waar je uiteindelijk geld mee verdient. En daar gaat het toch om?