Het kantoor van vroeger zag er uiteraard anders uit dan tegenwoordig. Een papieren agenda, overal lijstjes, een houder vol visitekaartjes, losse notities met afspraken, contracten en prijsafspraken, die mogelijk alleen in het hoofd van de directeur zaten. En daar tussendoor een ijverige secretaresse die feitelijk onmisbaar is, omdat zij de enige is die van alles weet. Tegenwoordig werken we digitaal en vinden deze processen plaats in onze computers. Alle processen komen samen in ERP, Enterprise Resource Planning.

Het gaat om verbinden

Alle processen in het bedrijf van nu komen samen in het ERP-systeem. In feite is ERP niet meer dan slimme software. Of je nu een handelsonderneming bent, productiebedrijf, sales of een organisatie in de gezondheidszorg zoals een ziekenhuis: allemaal proeven ze de voordelen van het samenbrengen van de bedrijfsprocessen in één systeem. In juist dat samenbrengen zit de crux. Zo kun je bijvoorbeeld alle bedrijfcijfers in het ERP-systeem bijeenvoegen om te zien wat er nu eigenlijk gebeurt. ERP geeft een totaal overzicht van alles wat zich in het bedrijf afspeelt en is daarmee een onmisbare schakel geworden voor iedere ondernemer en directeur. Inkoopprijzen, verkoopprijzen, aantallen, beschikbaar van producten én mensen: het zijn zaken die voor goede commerciële beslissingen voor elk bedrijf of organisatie van belang zijn en in het ERP-systeem samenkomen. ERP biedt flexibiliteit en werkt sneller en flexibeler dan de aloude lijstjes en zelfs de supersecretaresse. Aan de hand van data kun je optimaliseren en kansen benutten.

Database

Nog even terug: alle bedrijfsprocessen komen samen in het ERP. In feite is ERP een grote database met een front end programma om het voor de gebruiker werkbaar te maken en toegang te krijgen tot de gegevens. Inkooporders, eventueel aangestuurd door het productieapparaat en dus productieplanning, genereren een behoefte. Die is weer mede afhankelijk van de beschikbaarheid en aanwezigheid van medewerkers. Dit kun je allemaal voorspellen en plannen. Simpel gezegd is dat wat ERP doet en hoe het werkt. Dan is de volgende vraag: is je organisatie of bedrijf klaar voor ERP? In onze volgende blog gaan we dieper op die vraag in.