Databeveiliging krijgt tegenwoordig veel aandacht. En dat is terecht omdat er veel partijen zijn die er belang bij hebben jouw gegevens in te zien, te controleren of zelfs te gijzelen. In de huidige zeer concurrerende markten worden organisaties om verschillende redenen dus gedwongen om supervoorzichtig met hun gegevens om te gaan.

Wat is je niveau van professionaliteit?

Dus waar zijn je waardevolle gegevens het veiligst? Laten we deze vraag onderzoeken vanuit een traditionale on-premise situatie. Het eerste onderwerp om aan te denken is het niveau van professionaliteit dat je nodig hebt. Hackers worden in hoog tempo steeds geavanceerder, dus jouw professionaliteitsniveau moet ook blijven stijgen. Idealiter zijn jullie deze hackers altijd een stap voor. Je moet dus rekening houden met het niveau van jouw IT-personeel, hun ervaring en mentaliteit, de omvang van jullie budgetten en jullie vermogen om vacante posities snel in te vullen.

Hoe diep gaat je kennis?

Het tweede onderwerp is de diepte van jullie kennis. Hoe deskundig is jouw IT-personeel? Wat was de laatste keer dat jullie frisse nieuwe ideeën aangereikt kregen door het aannemen van een nieuwe, jonge collega? Wat is de omvang van jullie budget voor training en inspiratie? Is dat genoeg om het huidige innovatie tempo bij te houden? En wat was de ontwikkeling van deze budgetten in de afgelopen jaren?

Wat is je ervaring?

Het derde onderwerp is de breedte van jullie kennis en ervaring. In welke mate zijn jullie in staat om alle applicaties, databases, besturingssystemen en rapportagetools te dekken die uw organisatie vandaag de dag gebruikt? En? Ben je blij met het antwoord?

Wie heeft toegang tot je servers?

Vierde onderwerp is de fysieke toegang tot jullie servers. Hoe accuraat is het toegangsbeheer tot jullie serverruimte? Hoeveel verschillende mensen hebben toegang? Heb je enig idee wat collega’s en externe leveranciers in deze kamer uitvoeren? En vergeet alsjeblieft niet de werknemers van het schoonmaakbedrijf die na sluitingstijd werken.

Volg je adviezen van audits?

En tot slot audits. Hoe vaak per jaar laten jullie een professionele EDP-audit uitvoeren? Geleverd door een extern bedrijf dat jullie vertelt wat de zwakke plekken in de beveiligingsstrategie zijn. En hoe nauwkeurig zijn jullie in het opvolgen van deze adviezen?

Maak je dagelijks een back-up?

Ruwe schattingen geven aan dat zo’n 40 procent van alle bedrijven die on-premise oplossingen gebruiken, geen dagelijkse back-up van hun gegevens maakt. Is dat schokkend nieuws voor jou? En weet jij zeker dat jouw organisatie tot die andere 60 procent behoort? Laten we deze drie feiten onder ogen zien:

  1. In de wereld van vandaag is gegevensbeveiliging van vitaal belang.
  2. Jullie hebben een bedrijf te runnen en moeten je op jullie klanten, medewerkers en de gewenste resultaten focussen.
  3. Gegevensbeveiliging is niet jullie core business.

Hoe veilig wil je het hebben?

In 2020 won Microsoft het imposante Joint Enterprise Defense Infrastructure-contract dat werd gegund door het Pentagon, het hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten. Waarschijnlijk een van de organisaties die betrouwbaarheid het hoogst in het vaandel heeft staan van alle organisaties wereldwijd. En die dus ook het meest te verliezen heeft! Dit cloud gebaseerde contract zou de nervositeit weg kunnen nemen dat bij veel bedrijven nog steeds leeft over beveiliging in de cloud. Microsoft heeft 3.500 cyber-security ingenieurs in dienst en investeert $ 1 miljard per jaar aan cyberbeveiliging. Het lijkt dus overbodig om uit te leggen dat de beveiliging in de Microsoft datacenters vele malen beter is dan die in de serverruimte van het gemiddelde MKB-bedrijf. Inclusief die van jou?

Meer weten?

UwDynamicsPartner vindt graag samen de antwoorden op deze vragen. Neem gerust contact met ons op!