In de praktijk gebeurt dit vaak: wie specifieke software nodig heeft, vraagt een programmeur. En het klopt: programmeurs kunnen in principe alles bouwen. Tot zover lijkt er niks aan de hand. Maar wie een programmeur van de grond af aan iets op laat bouwen, komt meestal voor hoge kosten te staan. Bij een volgende update kun je bijna altijd weer opnieuw beginnen. Software wordt dan duur en meestal niet duurzaam.

Tools beschikbaar

Op de markt zijn allerlei tools en modules beschikbaar en verkrijgbaar. Het kan natuurlijk zijn dat de klant daarmee nog niet de perfect passende software heeft, die naadloos aansluit op bijvoorbeeld het ERP-systeem. Maar om met deze tools en modules die software in elkaar te zetten, is al een paar stappen verder dan vanaf de grond opbouwen. Dat scheelt alvast in de kosten en in tijd! Daarna is het zaak om de juiste koppelingen te maken, zodat deze nieuwe software daadwerkelijk goed samenwerkt met reeds geïnstalleerde software.

Meer dan de standaard

Zelf hebben we onlangs een klant blij gemaakt met een digitaal planbord en een output-managementsysteem van collega’s: deze programma’s doen in feite niets met een ERP-systeem, maar heeft wel de nodige tools om te integreren en zo output te genereren. Bedrijven die dergelijke tools aanbieden, bieden vaak ook een cursus aan om aan klanten uit te leggen hoe het werkt. Daarmee kan een klant meer dan de standaard tools van een ERP-oplossing. Een planbord is een andere discipline, maar is beschikbaar en kan met een goede koppeling prima samenwerken met het ERP-systeem.

Op maat koppeling

Wat wij dan op maat maken is de koppeling, niet de software an sich. Dat is een kwestie van zorgen dat de standaarden kloppen met die van de leverancier.