Grote instellingen als de universiteit van Maastricht en het ziekenhuis in Leeuwarden kregen er mee te maken: ransomware en gegijzelde data. Deze cybercriminaliteit neemt hand over hand toe en dat is niet heel vreemd: bijna al onze systemen zijn tegenwoordig met het internet verbonden. En het internet is door iedereen te gebruiken en daarmee is ieder systeem, alle data en apps in de cloud te benaderen. Dat roept de logische vraag op: hoe zit het met de veiligheid?

Hoe doe je dat?

Veilig in de cloud: zo moeilijk is het niet. Als je een consequent beleid voert en gebruik maakt van veilige en gecertificeerde cloudpartners reduceer je het risico dat je data en apps gegijzeld worden in hoge mate. Als je je data bijvoorbeeld alleen toegankelijk maakt via meervoudige authenticatie om je identiteit vast te stellen, zullen al heel veel hackers afhaken. Bij het inloggen moet je behalve een wachtwoord ook een token invoeren dat je bijvoorbeeld per SMS krijgt. Op deze manier moet je je zelf dus naast het wachtwoord ook op een andere manier identificeren.

ERP

Ook ERP-toepassingen zijn tegenwoordig geheel in de cloud toe te passen. Overigens is niet iedereen daarvan gecharmeerd, maar het neemt wel steeds meer toe. Tegelijkertijd moet je er niet aan denken dat je ERP-omgeving op een moment niet meer toegankelijk is omdat je slachtoffer bent van ransomware. Maar zoals gezegd, met een goed beleid en dito partners is werken via de cloud, ook met een ERP-systeem, prima beveiligd.

Meer weten? Informeer eens naar onze mogelijkheden!