Zelden zullen zoveel mensen hebben uitgekeken naar de start van een nieuw jaar. Niet dat onze gezamenlijke corona-uitdaging dan meteen getackeld is, maar een nieuw begin brengt nu eenmaal nieuwe hoop en een goed gevoel kunnen velen wel gebruiken. Om toch de lichtpuntjes van 2020 aan te steken: veel bedrijven en organisaties waren blij te ontdekken dat veel werk ook vanuit thuis gedaan kon worden. Thuiswerken werd de oplossing van het jaar. Veel van onze klanten hebben aangegeven blij te zijn dat ze tijdig voor een goede inrichting van hun systemen hebben gekozen, zodat thuiswerken op grote schaal mogelijk werd. Tuurlijk, er zijn genoeg branches en afdelingen waar fysieke aanwezigheid vereist is. Daar was het roeien met de beschikbare riemen.

Kritisch blijven!

Het is goed om thuiswerken kritisch te blijven bekijken. Er zijn genoeg voordelen: minder tijd kwijt aan woon-werkverkeer, minder reiskostenvergoeding en een kleiner (en goedkoper) kantoor bijvoorbeeld. Met het oog op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn dit zeker onderwerpen die een rol spelen. Veel organisaties en bedrijven hanteren nu de regel dat als fysieke aanwezigheid niet per se noodzakelijk is, dat dan wordt afgeraden om naar kantoor te komen.

Alternatieven

En de alternatieven zijn natuurlijk prima. Al eerder schreven we een blog over de vele voordelen van het werken en presenteren in Microsoft Teams. Maar we kunnen ook op het scherm meekijken als er problemen zijn. De afhankelijkheid van fysiek contact is daarmee een stuk kleiner geworden. Enerzijds jammer natuurlijk, want fysiek contact maakt het werk vaak een stuk leuker en persoonlijker. Maar zolang de situatie is zoals het is, zijn er gelukkig genoeg alternatieven die er in ieder geval voor kunnen zorgen dat het werk, of delen ervan, gewoon door kan gaan.

Wij wensen u gezellige feestdagen toe en veel geluk en voorspoed in het nieuwe jaar. We komen elkaar vast wel weer tegen!