Vroeger was het vaak voldoende om een administratie te voeren om de BTW en andere belastingverplichtingen te kunnen registreren. Eigenlijk was de administratie een noodzakelijk kwaad. Iets wat geld kostte en waar een ondernemer zelf niet zo heel veel mee deed. De tijden zijn voorgoed veranderd, in de hedendaagse bedrijfsvoering is dat totaal anders.

Vooruit

We kijken veel minder terug dan vroeger, in plaats daarvan juist veel verder vooruit. Als er teruggekeken wordt is dat om trends te ontdekken en lering te trekken uit zaken die zich hebben voorgedaan, maar vooral om in de toekomst zo min mogelijk geconfronteerd te worden met verrassingen. Het voeren van een geavanceerde administratie in een moderne onderneming helpt om vooruit te kijken. Het kan je helpen doordat allerlei zaken aan elkaar gelinkt kunnen worden, waarvan je vroeger de details niet beschikbaar had. Zo is het eenvoudiger om effectief én efficiënt te plannen. Pieken en dalen in de gevraagde capaciteit kunnen immers steeds vroeger worden voorspeld. Indien dit ook nog eens gecombineerd wordt met een gestructureerd marketing/CRM-systeem heb je bijna alle touwtjes in handen.

Sleutel

Anno 2017 is informatie de vierde productiefactor. Ondernemers hebben steeds meer informatie nodig om hun organisaties aan te sturen en alle resources effectief en efficiënt in te plannen. ERP is daartoe de sleutel. De afkorting staat immers niet voor niets voor Enterprise Resource Planning