Je kent ze wel: van die oude huizen met allerlei aanbouwtjes. Sfeervol, zeker, maar niet heel handig ingedeeld, met op de verkeerde plekken te veel ruimte en overal is het dak gerepareerd. Ik wil maar zeggen: in de praktijk kom ik af en toe ERP-systemen tegen die er zo uitzien. Het systeem is verouderd en de koppelingen zijn ‘het betere knutselwerk’, met alle gevolgen van dien:

  1. de ondersteuning van het systeem wordt steeds moeilijker, er zijn ook bijna geen mensen meer die deze verouderde systemen kennen.
  2. nieuwe fiscale en financiële regels worden niet ondersteund.
  3. het koppelen met externe systemen – iets wat steeds meer voorkomt – lukt niet of goed. Het verouderde systeem is erg gesloten en laat zich moeilijk integreren met andere systemen.
  4. de verouderde systemen draaien vaak op eveneens verouderde platforms. Nieuwere versies van deze platforms kunnen deze oude software niet meer draaien.
  5. als je al overweegt om het verouderde systeem te updaten, lopen de kosten behoorlijk op.

Begin opnieuw!

Oftewel: het kan anders, beter, goedkoper en slimmer. Neem eens afscheid van Villa Kakelbont. Een uitgelezen kans om een nieuw ERP-systeem op te zetten, dat volledig gestandaardiseerd is en eventueel via de cloud kan werken. Voor elke branche is er een branche-specifieke oplossing. Maatwerk is niet meer nodig, je werkt in een nieuw ERP-systeem met standaard componenten. Add-ons die je aan of uit kunt zetten. Veel partners in de branche hebben een eigen oplossing, die je kunt hergebruiken. Zo werk je ook nog aan de duurzaamheid van software. Dure updates heb je niet meer.

Direct voordeel

Een nieuw ERP-systeem kun je zo prima vanaf de basis opbouwen. Het betekent een efficiencyslag waarmee je als ondernemer klaar bent voor de toekomst. Het is ook nog eens duurzaam: je neemt een keer een abonnement voor software, die automatisch wordt geupdatet en die je eenvoudig kunt op- en afschalen als dat nodig is. Koppelingen zijn makkelijk te maken. Deze software kun je prima in de cloud zetten en dat scheelt weer de investering van een dure eigen server.